Partea I Sincer, nu știu dacă am mai spus public, dar e foarte interesant ce m-a determinat pe mine să promovez Legea dării în plată. ”Prietenii” au lansat tot felul…

Odiseea DIP, pas cu pas

Odiseea DIP, pas cu pas

Partea I

Sincer, nu știu dacă am mai spus public, dar e foarte interesant ce m-a determinat pe mine să promovez Legea dării în plată. ”Prietenii” au lansat tot felul de minciuni, de la faptul că am făcut legea pentru fratele meu care are un credit și a fost tâlhărit și el de bancă, până la faptul că servesc interesele mafiei imobiliare rusești !?! Tare asta, nu?

Ei bine, adevărul e că n-am crezut nici în ruptul capului, când o persoană apropiată, mi-a spus că și-a pierdut casa după ce și-a luat un credit cu buletinul ca să-și cumpere o combină frigorifică. Nu vreți să știți ce a fost la gura mea când am auzit asta!

Cum să garantezi cu casa ca să-ți iei o combină frigorifică ??? Omul nu-și nu, că nu a garantat cu casa. Vă imaginați că nu l-am crezut până când nu i-am cerut să văd contractul. Avea dreptate. Omul nu ipotecase casa, și cu toate astea a pierdut-o! M-am gândit că e imposibil așa ceva și că probabil mai e ceva ce nu-mi spune.

Era perioada în care viața mi-l scosese în cale pe prof. Piperea și era persoana cea mai îndreptățită, nu-i așa, să mă lămurească. Aflu cu stupoare de la dom̕ profesor că sunt multe persoane în această situație, pentru că oamenii nu sunt informați de faptul că există o prevedere în Codul civil care permite băncilor să le execute imobilele, chiar dacă acestea nu au fost ipotecate.

Vă spun sincer că am fost șocat și l-am întrebat pe prof. Piperea: dacă și cum poate fi în vreun fel îndreptat acest lucru ?

”Bineînțeles”, spune dom̕ profesor, DAREA ÎN PLATĂ, dar trebuie să existe voință politică.

Păi cum să nu fie frate, m-am gânditeu; m-am dus cu proiectul la grupul PNL, l-au trecut prin comisiile de specialitate și au decis să-l susțină.

Colegii mei, hârșâiți în politică, mi-au spus că dacă nu sunt de acord și cei de la PSD, e degeaba, pentru că PSD-ul avea majoritatea.

Și uite așa,cu textul elaborat de prof.Piperea, am umblat pe la colegii parlamentari de la alte partide politice să-i conving să semneze inițiativa mea, care nu e nici de stânga, nici de dreapta și că marea nedreptate care li se face oamenilor trebuie îndreptată. Mai ales că, principiul legii e unul corect: riscul se împarte între client șibancă.

Și am reușit, în vreo două luni de zile, să adun 156 de semnaturi de la parlamentari de la toate patidele politice, gândind eu, că dacă toți semnatarii votează, legea e ca și trecută! Simplu,mă gândeam eu la vremea aia! Nici prin cap nu-mi trecea ce urma să vie…

Primul care a sărit la gâtul meu, în mod cu totul surprinzător, a fost Guvernatorul Isărescu. A surprins pe toată lumea că de la înălțimea funcției sale, el, arbitrul principal, cel care e deasupra tuturor și veghează la bunul mers al sistemului bancar, a sărit în apărarea băncilor străine !

Păi de ce??

Eu gândeam la vremea aia, cum gândesc și acum, că BNR nu poate lăsa băncile să facă ce vor ele în țara asta!

Ei, uite că, realitatea m-a contrazis! Vârful de lance în toată bătălia asta a băncilor cu romanii, a fost chiar BNR, care după Isărescu i-a scos în tranșee, pe rând, pe Cinteză, pe Eugen Rădulescu, Bogdan Olteanu, Adrian Vasilescu, Liviu Voinea și ultimul, cu voia dvs, Cătălin Croitoru, premierul neînscăunat al lui Băsescu, cel care l-a convins că trebuie tăiate salariile și pensiile în România.

Au activat toți lobiștii din presa scrisă, site-uri și televiziuni, și au declanșat o campanie de manipulare și intoxicare, fără precedent!

Vi-l mai amintiți pe bietul domn Cinteză, care în urmă cu vreo trei ani zicea că înghite contractul acela în care banca îți poate executa pe lângă bunul ipotecat și alte bunuri și venituri. Cum spunea că imediat după intrarea în vigoare a Legii Dării în plată, vor da faliment vreo patru bănci?

Pe Guvernator, care ne avertiza că vor fugii investitorii ? Pe Olteanu, care zicea că numai în banking-ul Islamic banca împarte riscul cu clientul ? Șantajul acela ordinar, că nu vor mai da credite pentru locuințe?

Ce a rămas din toate astea și ce s-a ales de războinicii beneriști?

Păi, să o luăm pe rând:

  1. Nu numai că, nicio bancă nu a dat faliment, din contră, au obținut profituri uriașe, duble față de media europeană.
  2. A plecat vreo bancă din România, așa cum amenința Isărescu? Acum fie vorba între noi, ați văzut: câine să plece de la măcelarie?
  3. Șantajul cu mărirea avansului la 40%, iată că a ținut câteva luni, acum l-au coborât la 15%, că nu lua nimeni niciun credit; se înghesuie acum pe programul Prima Casă, pe care dna. Ministru Dragu,în dorința ei de a ajunge viceguvernator, îl va suplimenta tocmai pentru a mai face încă un favor băncilor…

Și spre final, să vorbim și de războinici: dl.Cinteză care cerea să mă ancheteze pe mine DNA-ul pentru că am inițiat legea, e puțin ocupat cu DNA-ul, că tocmai a fost denuțat de un bancher că i-a cerut șpagă; dl.Olteanu e și el foarte ocupat pentru o perioadă mai lungă, iar dl.Isărescu, de vreo două luni nu-și găsește nici veniturile și nici nu ne spune dacă aurul nostru stă moca pe la Londra.

Dar, la finalul călătoriei, avem Legea dării în plată!