„Simplu şi uşor! Credit rapid poţi să iei până numeri un’, doi, trei!” Aşa arătă captura unui banner care mi-a sărit în ochi pe Facebook. Cu litere mici se detalia…

Cum ne face Telecredit să regretăm casele de amanet

Cum ne face Telecredit să regretăm casele de amanet

„Simplu şi uşor! Credit rapid poţi să iei până numeri un’, doi, trei!” Aşa arătă captura unui banner care mi-a sărit în ochi pe Facebook. Cu litere mici se detalia apoi oferta Telecredit: împrumuturi online, minim de documentaţie, dobândă fixă de 1,2% pe zi, DAE de 4969% (calculată la un împrumut de 300 lei pe 20 de zile, suma rambursată fiind de 372 lei).Ok, ştiu că DAE este influenţat de mărimea perioadei de rambursare, dar totuşi cât de scumpi pot fi cei de la Telecredit? Or fi mai scumpi decât amanetul clasic? Şi mă apuc să caut oferte tot în online. Şi iată ce aflu: în general la amanet contractul de împrumut se încheie pentru minim 5 şi maxim 30 de zile, la care se adaugă alte 5-15 zile ce reprezintă  perioada de aşteptare (perioada după care produsul se vinde). Posesorul obiectului amanetat fie vine la finalul contractului şi il prelungeşte, fie renunţă la produs. Să mai spunem că banii oferiţi de casele de amanet rareori ajung la 70% din suma rezultată din evaluarea internă a gajului, evaluare care rareori se apropie de valoarea reală de piaţă  (deh, trebuie şi amanetul să aibă spaţiu de negociere când scoate produsele neridicate la vânzare). În acest moment multe case de amanet sunt ultra-prezente pe Olx cu oferte de electronice, în special telefoane şi tablete. Dar halatu’, cât e halatu”? Păi, la amanetonline.ro de exemplu, la electronice comisionul este de 0,5% pe zi, la autoturisme de 0,39% pe zi iar la aur de 0,35% pe zi. Cu alte cuvinte, amanetul ăsta amărât este de până la 4 ori mai ieftin decât ditamai IFN-ul autoritat de BNR, cel puţin când amanetezi aur.

În plus, posesorii de case de amanet sunt chiar mai lorzi decât patronii de IFN-uri când vine vorba de costuri suplimentare. Astfel, la amanet dacă nu plăteşti după 30 de zile nu rişti nimic mai mult decât pierderea produsului în timp ce la IFN-uri dacă nu restitui banii se calculează în continuare dobânzi până ajungi să treci binişor de suma oferită drept împrumut, şi asta în mai puţin de 3 luni în cazul Telecredit. Amuzant mi se pare faptul cum se poate împacheta acest lucru ca o favoare. „Dacă ai ales să rupi contactul cu noi neachitând, te informăm că vom lua toate măsurile legale pentru a recupera împrumutul. Deoarece în continuare vrem să fim prietenii tăi, nu îţi vom calcula o dobânda penalizatoare mai mare decât dobânda împrumutului. Aceasta va fi tot de 1,2%/zi” scrie pe site-ul Telecredit. Ce favoare, plăteşti tot 1,2% pe zi din valoarea împrumutului şi după scadenţă, adică de 2-4 ori peste casa de amanet!

Mai mult, n-am văzut case de amanet care să încurajeze dependenţa de produsele oferite, ceva gen „dobândţ zero la primul ghiul”. Mă refer aici la campania Telecredit „dobânda zero la primul împrumut” care tocmai asta face. O strategie destul de răspândită printre IFN-uri, vezi Zaplo, Viva Credit, etc.