Mi-a sărit în ochi o postare pe Facebook care conţinea o captură dintr-o reclamă la cardurile de credit BRD (vezi aici). „Zero comision de acordare înseamnă zero griji ca să…

Cât de onest fac băncile reclamă?

Cât de onest fac băncile reclamă?

Mi-a sărit în ochi o postare pe Facebook care conţinea o captură dintr-o reclamă la cardurile de credit BRD (vezi aici). „Zero comision de acordare înseamnă zero griji ca să faci tot ce-ţi place ţie”. În primul rând, la comisionul de acordare s-a renunţat şi în cazul creditelor standard. Plăteşti eventual un comision de analiză a dosarului. Apoi, la cardurile de credit nici n-a existat vreodată aşa ceva, aveam destule comisioane de administrare şi emitere…Dar, cine nu ştie, se bucură că, iată, a mai primit un avantaj.

Similar în cazul creditelor de consum „pe repede înainte”acordate de ING „fără adeverinţă”-realitatea din teren arată diferit de cea din reclame. Mai întâi, deşi este prezentat că un mare avantaj, faptul că se renunţă la adeverinţa de venituri eliberată de angajator presupune asumarea unor riscuri suplimentare în cazul în care ajungi la un moment dat în incapacitate de plată. Dacă ai venituri ţi se poate reţine din acestea în contul ratelor neplătite dar dacă nu mai ai niciun venit dar dispui de o proprietate, nimeni nu-ţi garantează că nu vei fi executat silit deşi eşti posesorul a unui banal credit de nevoi personale fără ipotecă.Iar banca află în urmă acordului de consultare a bazelor de date ANAF, pe care îl oferi bucuros ca să scapi de banala adeverinţă de la angajator, care este situaţia veniturilor dar şi a proprietăţilor deţinute de tine. Apoi, şi acest „pe repede înainte”, acordarea împrumutului „pe loc, fără alte acte” conţine un mic asterisc. Dacă vei merge în josul paginii care găzduieşte reclama ING vei afla că „fără acte” este vlabil doar în cazul veniturilor din salarii şi pensii raportate la ANAF şi că „excepţie fac situaţiile când creditul nu se poate acorda pe loc din motive independente de voinţa băncii sau când pentru acordarea creditului este necesară prezentarea unor documente suplimentare”. Deci avem un împrumut fără acte, doar pe baza acordului de consultare a bazei de date ANAF, cu excepţia situaţiilor când pentru acordarea împrumutului…e nevoie de documente suplimentare. Iar dacă mergi să cercetezi personal o să descoperi că aceste situaţii apar de exemplu când solicitantul are venituri pe drepturi de autor care vin neregulat, lucrează la anumite instituţii de stat care nu au acorduri cu ANAF sau au acorduri mai speciale cu instituţia în cauză. De pildă la Ministerul Justiţiei (cum or sta lucrurile cu angajaţii SRI, SIE, STS, etc şi la ei se renunţă la adeverinţe?)

Tot la ING avem o ofertă de portare a salariului dacă nu-ţi mai place brusc banca stabilită de şefi când au încheiat contractele de eliberare a cardurilor pentru angajaţi. „Prin Opţiunea „ING Portează-ţi banii” nu trebuie să-i ceri voie şefului sau doamnei de la financiar ca să primeşti salariul la ING. Poţi face singur-singurel transferul, fără permisiunea lor. Tu hotărăşti!”. Operaţiunea presupune un transfer lunar din contul în care primeşti banii la banca aleasă de angajator în contul ING unde eşti tentat cu lipsa oricăror comisioane (de transfer, de administrare, de retragere numerar), transfer aranjat din Home Bank, serviciul de internet banking al ING, urmând să plăteşti în continuare comisioanele de administrare pentru contul curent şi cardul de salariu la banca aleasă de angajator. De ce ai face asta? Aparent pentru a beneficia de comisioanele zero de transfer bancar prin internet banking sau multimatele ING sau pentru retragerile fără costuri la bancomatele băncii. Numai că reţeaua de bancomate ING nu este foarte extinsă iar dacă faci imprudenţa să consulţi soldul la altă bancă (comision 2,5 lei) sau să retragi bani din altă reţea (comision minim 5 lei) costurile nu mai sunt deloc neglijabile, mai ales dacă repeţi figura de mai multe ori pe lună.

 

Adresa linkuri:

PRACTICĂ COMERCIALĂ ÎNȘELĂTOARE- Studiu de caz BRD ZERO comision acordare card de credit

ING – credit-personal