Autor: Diana Gamulescu, Vicepresedinte Asociatia Unu si Unu si  av. Mirela Piperea (Partener Piperea si Asociatii) Acest articol relatează trista realitate a multor familii din Romania care se confruntă cu…

Îi salvam, dar nu pe toți

Îi salvam, dar nu pe toți

Autor: Diana Gamulescu, Vicepresedinte Asociatia Unu si Unu si  av. Mirela Piperea (Partener Piperea si Asociatii)

Acest articol relatează trista realitate a multor familii din Romania care se confruntă cu nașterea unui copil prematur a cărui viață depinde de administrarea unui vaccin pe care instituțiile statului nu înțeleg să îl asigure. Este vorba despre vaccinul anticorpi contra VSR în valoare de 12.500 de ron.

Din cauza multor factori, precum, inexistența vaccinului în spitale sau la singura companie farmaceutică din țară de la care poate fi achiziționat doar la comandă, nepăsarea instituțiilor statului, prețul vaccinului, mulți copii născuți prematur nu au nicio șansă la viață, deși părinții acestor copii, bunicii lor, strămoșii lor, au muncit și au contribuit toată viața la bugetul de stat, astfel încât aceste instituții să asigure sănătatea, educația, siguranța, pensia etc. Cu toate acestea, respectivele instituții nu asigură nici măcar dreptul la viață! Însă, se asigură că încasează contribuțiile prin orice mijloc posibil. Mai jos veți lectura câteva mesaje transmise Asociației Unu și Unu de către părinții unor copii născuți prematur.

„Bănuiesc că citiţi poveşti triste, ca şi a mea, în fiecare zi. Cu toate astea îndrăznesc să vă atrag atenţia şi cu povestea mea, nu atât pentru mine, cât pentru bebeluşul meu, născut prematur la 25 de săptămâni. Ca orice copil prematur, şi David are probleme cu hemoragia intracraniană, cu ochişorii, dar în special cu plămânii. După multe săptămâni în care micuţul meu a demonstrat că e un luptător, problema de la plămâni a rămas cea mai gravă, prezentând multiple complicaţii.
De aceea el are nevoie de un VACCIN PENTRU IMUNITATEA PREMATURILOR CU BRONHODISPLAZIE PULMONARĂ. Vaccinul este foarte scump, iar noi nu ni-l putem permite de aceea avem nevoie de ajutorul dumneavoastră.
VĂ RUGĂM SĂ NE AJUTAŢI, ca această mică minune din viată noastră să fie sănătoasă. Dacă doriţi să cunoaşteţi cazul mai detaliat vă putem spune întreaga noastră poveste tristă, şi vă putem trimite şi actele cu situaţia medicală.
Numele meu este C. I, suntem internaţi la Spitalul Ginecologie 1 din Cluj Napoca…..”

“Sunt o mămică disperată cu un bebe care are bronhodisplazie. Sunt în Polizu și am mare nevoie de un vaccin care să-l ajute să respire mai bine. Aveți idee unde se găsește? “

Asociația Unu si Unu primește zilnic astfel de mesaje disperate și pline de îngrijorare, cu precădere în ultima perioadă în care prematurii sunt expuși unui factor de risc în plus și anume “virusul sincitial respirator- VSR”.

Numărul nașterilor premature a crescut în ultimii ani fulgerător. 18.000 – 20.000 de nașteri premature sunt înregistrate anual în Romania, adică o medie de 50 de nou-născuți prematur se luptă în fiecare zi la secția de terapie intensivă să supraviețuiască și doar o parte din ei reușesc să o facă pentru că doar o parte din ei au „noroc” să beneficieze de vaccinurile necesare, echipamentele și tratamentele adecvate etc.

În terapie intensivă neonatală de gradul III se îngrijesc pacienții – nou-născuți care au indicație medicală expresă pentru imunizare împotriva virusului sincitial respirator- VSR și anume prematurii cu diverse afecțiuni chirurgicale, prematurii cu boala cronică pulmonară precum și prematurii, inclusiv nou-născuți cu afecțiuni grave (malformații cardiace, ventilati mecanic, cu hernie diafragmatica).

Virusul sincitial respirator (VSR) este unul dintre cei mai frecvenți agenți patogeni întâlniți în afecțiunile respiratorii ale copilului mic. Între 50-65% dintre copii sunt infectați cu VSR în primul an de viață, iar acest procent ajunge la 100% în primii trei ani de viață (la 25-40% dintre copiii infectați cu VRS apar infecții de tract respirator inferior). Infecțiile de tract respirator ale copilului mic necesită, în cele mai multe cazuri, tratament în unitățile de terapie intensivă, administrarea de oxigen, chiar ventilație mecanică și internări repetate în primii 2 ani de viață.

De exemplu, dintre cei 18.000 care se nasc anual, aproximativ 2600 de bebeluși ar trebui să beneficieze de imunizare împotriva virusului sincitial respirator- VSR, aceștia fiind prematuri născuți sub 28 de săptămâni, bebeluși cu malformații congenitale cardiace sau displazie bronhopulmonară.
Dintre aceștia, în 2014 doar 160 de bebeluși au beneficiat de acest tratament prin programul național de sănătate a femeii și copilului, iar acum acesta a fost scos din lista de tratamente oferite prematurilor și decontate de stat.

Costul mediu pentru un nou-născut la care se efectuează administrarea de anticorpi contra VSR este de 12.500 de ron. Și chiar și așa, să presupunem prin absurd că, un părinte de prematur își permite financiar să cumpere acest medicament, acesta nu se găsește pe piața farmaceutică din România. Singura soluție este sa formulezi o cerere de comandă pe care o poți adresa unei singure companii farmaceutice din Romania, să aștepți răspunsul și să te rogi ca în acest timp bebelușul tău să nu moară, să nu rămână cu sechele ireversibile și așa mai departe.

Luând în considerare datele privind incidența crescută a prematurității, a afecțiunilor congenitale precum și rata crescută a mortalității infantile din România, prevenirea infecției cu vaccinul VRS, conform experienței altor state, va avea un rol covârșitor referitor la scăderea ratei mortalității din România.

Medicii din România au susținut într-o cerere referitoare la acest vaccin, adresată Ministerului Sănătății încă din anul 2014 că, au „la dispoziție un preparat biologic activ, inclus în categoria medicamentelor salvatoare de viață, contăm pe înțelegerea dumneavoastră pentru onorarea și soluționarea acestui demers”. Suntem în 2016. Încă nu s-a făcut nimic. În acest ritm, câți copii ne mor și câți salvăm?