Sunt curios câţi au aşteptat momentul să-şi ia un împrumut doar pentru a testa ofertele de Black Friday ale băncilor, mai ales când acestea veneau cu decalaj de o săptămâna…

Bank Friday sau vinerea orbului cu brăţară contactless

Bank Friday sau vinerea orbului cu brăţară contactless

Sunt curios câţi au aşteptat momentul să-şi ia un împrumut doar pentru a testa ofertele de Black Friday ale băncilor, mai ales când acestea veneau cu decalaj de o săptămâna faţă de sărbătoarea soldărilor din România? Să recunoaştem însă că au plasat foarte stategic campania, după excesele de săptămâna trecută (Black Friday-ul standard a fost aici pe 18 iar băncile l-au pus pe al lor pe 25) şi înaintea exceselor financiare de Sărbători.

De regulă, Black Friday-ul este un pretext pentru lichidări de stoc sau măcar pentru publicitate gratuită. Din acest motiv de multe ori fie nu ne mai întâlnim pe rafturi cu produsele care au purtat cele mai mari reduceri, fie le regăsim bine mersi şi a doua zi mulţumită stocurilor microscopice în care au fost oferite (vezi strategia eMag). Asta în ceea ce priveşte retailul clasic, cu oferte la electrocasnice, gadgeturi IT, fashion, mobilier, etc. Cum am încadra însă oferta băncilor de Black Friday? Lichidare de stoc nu poate fi, mulţumită efectului de creaţie monetară asigurat de rezervele fracţionare (băncile sunt fabrici de bani care nu rămân fără obiectul muncii niciodată). Branding? Există reduceri de dobânzi şi comisioane dar promovarea n-a fost chiar atât de intensă. Mai degrabă încercări subtile de a profita de obsesia unora pentru reduceri pentru a-şi extinde clientela. Iar orice pretext e bun când vrei să oferi unora bani de care n-au neapărată nevoie (altfel n-ar fi aşteptat Bank Friday pentru un împrumut) pentru lucruri care nu le sunt indispensabile.

Şi iată ofertele. Banca Transilvania, creatoarea conceptului de Bank Friday vine cu costuri reduse la împrumuturile clasice şi inventează, simultan, pretexte pentru achiziţionarea altor produse bancare. Astfel, creditul de nevoi personale cu asigurare de viaţă şi şomaj are dobânda redusă cu 2%, de la Robor la 6 luni plus 8,25% la Robor la 6 luni plus 6,25% iar comisionul de analiză de 200 de lei este eliminat. Observaţi marja de 8,25% peste Robor în condiţiile în care Roborul stă la aproximativ 1%. Ferească Sfântul să crească dobânzile la lei…La creditele imobiliare banca nu mai e la fel de generoasă. Elimina de asemenea comisionul de analiză dar dobânzile scad cu mai puţin de un procent, de la Robor la 6 luni +3,75% la Robor la 6 luni +2,85%. E adevărat, marja e mai mică aici iar scadenţele mai lungi. Nu doar debitorii au parte de oferte avantajoase, nici deponenţii nu sunt uitaţi. Este că săriţi în sus de bucurie aflând că banca va plăti 1,1% pe an la depozitele la termen de 6 luni faţă de numai ..1% anterior? Sau 1,45% la cele pe 12 luni în loc de 1,35%?

Iar partea interesantă abia acum urmează. Nu-i aşa că nu mai aveţi nevoie de alt card de debit pe lângă cele deja existente în portofel? Poate va răzgândiţi însă în condiţiile în care de Black Friday Banca Transilvania oferă un card de debit cu poza titularului fără comisionul  de emitere de 50 de lei. Sau mai bine luaţi o brăţară contactless, care se comportă ca şi un card ajutându-va să cheltuiţi mai repede, nemaifiind necesar PIN-ul ci doar fluturarea încheieturii pe lângă POS. Timp de 6 luni nici nu mai plăteşti comisionul de administrare, de 3 lei pe lună. Altfel, mai regăsim carduri de credit fără comisioane de emitere şi cu perioade de graţie mai lungi, ca să vă fie şi mai greu la rambursat banii, overdrafturi cu dobânzi tăiate, de la 17% la 9%, că tot e Roborul 1%. Cel mai mult mi-a plăcut creditul pentru cumpărare de acţiuni cu dobânda de numai 5% (doar în primele două luni), în condiţiile în care lichiditatea s-a cam prăbuşit la BVB sau internet-bankingul gratuit pe viaţă, de la 1 leu pe luna în prezent (aici nu e nevoie decât de un cont curent cu toate costurile sale asociate).

Raiffeisen copiază schemă de la BT chiar dacă oferta e mai limitată. Banca umblă la dobânzile la creditele de nevoi personale şi de refinanţare (de la dobânda fixă de 10,25% la dobânda fixă de 6,9%-observaţi marjele care rămân consistente şi de Black Friday), elimină taxele de emitere la cardul de credit care dă dreptul la plata a 36 de rate pentru achiziţiile de la eMag, taie taxele de administrare pentru 6 luni la contul curent pentru firme şi persoane fizice.

În sfârşit, BRD-„Banca ta de Black Friday”, are la rândul său oferte pentru noi împrumuturi şi conturi curente. La creditul de nevoi personale se laudă că scade cu 31% dobânda fixă practicată anterior, dar scăderea nu coboară sub valoarea de 6,7% (676 oferte). Iar la ipotecare (creditul Habitat) oferă doar evaluare gratuită a dosarului şi promite o suma cu 20% mai mare pentru a vă afunda şi mai mult în datorii (aici sunt doar 50 de oferte). Mai are oferte de pachete de cont curent gratuit iar pentru antreprenori taie comisioanele pentru 6 luni.

Cu alte cuvinte, grăbiţi-va să vă simţiţi minunat de Sărbători, nota de plată o să vă ajungă din urmă iar urma nu scapă turma în acest caz…