E foarte interesant că începe din nou să se discute despre modul în care băncile reușesc mereu să se implice în distrugerea bazelor sociale și economice ale lumii noastre, pe…

Țapii Fratelui cel mare

Țapii Fratelui cel mare

E foarte interesant că începe din nou să se discute despre modul în care băncile reușesc mereu să se implice în distrugerea bazelor sociale și economice ale lumii noastre, pe care o aruncă mereu în războaie, crize, falimente și sărăcie.
1. În România se descoperă acum că încă de prin 2006-2007 băncile înșelau și sărăceau oamenii simpli prin anuități – rate aparent egale întinse pe zeci de ani, dar care conțineau 90% dobândă și doar 10% fracțiuni din suma de rambursat, cu consecința că, dupa ani grei de plată, omul descoperea că n-a plătit mai nimic din “principal”, ci aproape exclusiv dobândă. Asta în condițiile în care îi sărăceau cu alte costuri cauzate de clauze abuzive în contracte – dobânzi variabile după placul băncii, comisioane de risc care erau, de fapt, dobânzi ascunse, precum și diferențe enorme de curs de schimb valutar. O vreme, instanțele au dat câștig de cauză consumatorilor abuzați, înșelați și sărăciți, dar a venit BNR în 2015, care a făcut, în colaborare cu INM, o serie de cursuri de îndoctrinare cu judecătorii acestor cauze, la Sinaia, și procesele câștigate au trecut ulterior în palmaresul băncilor. Dar nimeni vinovat nu a făcut pușcărie.
2. Aflu ieri de pe zerohedge că a venit chiar și rândul băncilor centrale să stea în lumina reflectorului pentru abuzurile și minciunile din perioada de după falimentul Lehman Brothers.
În treacăt fie spus, reamintesc că banca “noastră” centrală a fost implicată în mușamalizarea manipulării Robor din octombrie – noiembrie 2008, treabă de care Cîțu era făcut principalul țap ispășitor. Într-o ședință a Comisiei Economice a Senatului din iarna anului 2019, la care am participat ca invitat fără drept de a vorbi, Parlamentul a pus batista pe țambal, cu sprijinul președintelui de atunci al Senatului, Tăriceanu, care a prezidat intempestiv comisia, nelăsând pe nimeni să pună întrebările corecte. Iar mandatul de guvernator al BNR a mai fost încă o dată reînnoit. Și va mai fi și la anul.
Revista britanică Times publică zilele astea, în serial, o carte intitulată Rigged, scrisă de un anume Andy Varity, care are ca subiect manipularea LIBOR (London Interbank Offered Rate, indicele de dobândă la care se împrumută băncile mari între ele) și a EURIBOR din perioada imediat următoare falimentului Lehman Brothers, adică octombrie – noiembrie 2008. Adică, exact atunci când era manipulat și românescul Robor.
Cartea este evocată și de BBC, deci știrea despre carte este factual corectă chiar după canoanele vânătorilor de teorii ale conspirației.
Deci, feel free to fact check.
Pentru această manipulare au fost băgați în pușcărie vreo zece țapi ispășitori și au fost sancționați vreo 20. Printre țapi au fost chiar și ciripitorii afacerii – so much for whistleblower’s protection…
Câteva bănci sistemice, inclusiv UBS (acum într-un faliment latent ca urmare a înghițirii falimentarei Credit Suisse), au fost amendate cu sute de miliarde. Acești bani au trecut asupra noastră, prin costurile bancare pe care nu le mai putem evita, căci statul ne obligă să renunțăm la cash, în favoarea plăților bancare sau digitale, toate comisionate și controlate.
Dar manipularea a fost dictată de băncile centrale – asta spune și probează cartea. Fed, BCR, Banca Angliei, Bancile centrale ale Franței, Italiei și Spaniei.
Ordinul de manipulare a fost transmis direct celor implicați prin fiul directorului de atunci al MI 6, lordul Dearlove.
Agențiile secrete au știut, au informat guvernele, dar s-a decis că e război și, deci, băncile centrale pot nu doar să tipărească bani, ci și să mintă și să își bage la pușcărie slugile.
Parlamentul, în mod profesionist dez-informat, a aruncat tot blamul pe țapi, omițând să cerceteze vina adevăraților autori ai manipulării – băncile centrale.
Cică acum sunt încercări de a relua ancheta – dar ca și în plandemie, ca și în războiul din Ucraina, adevărul nu va fi spus. Cică, în acest fel, se va proteja binele mai mare (the greater good), întotdeauna fabricat, spus și impus de Fratele mai Mare, care ne reamintește mereu că ignoranța e putere, libertatea e sclavie și războiul este pace.
Este pentru siguranța voastră, stați liniștiți și supuși.